zaterdag 5 april 2014

The Nail Art Manual: -Inleiding- Wat is Nail Art?

Nadat ik donderdag de uitleg had gegeven over mijn Nail Art Manual is het vandaag tijd om het eerste artikel te plaatsen. Ik weet niet hoe vaak ik dit per week ga doen, maar hoogstwaarschijnlijk zal dit 1x per week plaats vinden op zaterdag. In het begin kan het wellicht nog variëren, omdat ik nog op zoek ben naar hetgeen dat voor mij het makkelijkst werkt en voor jullie het duidelijkst werkt. Ga ik dus het allereerste artikel plaatsen en deze gaat over De Inleiding. Die zal bestaan uit twee verschillende artikelen. Eentje over Nail Art in het Algemeen en de ander over de anatomie van de nagel. Tijd voor het eerste artikel! De opbouw kan wat anders zijn dan je bent gewend.

De Geschiedenis van Nail Art
Om te kunnen achterhalen wat precies de definitie is van nail art, is het goed om te weten waar dit vandaan komt. Wist je bijvoorbeeld al dat nail art niet nieuw is en niet alleen maar een hype van nu is? In tegendeel, het stamt al af ver voor we onze jaartelling begonnen te noteren! Lees hier een overzicht met de geschiedenis van nail art naar nu.

- De geschiedenis van nail art
5,000 BC
Net, met zoals zoveel dingen in het leven, weten we niet de exacte oorsprong van de geschiedenis van Nail Art. Één ding dat we wel vrijwel zeker weten was dat de Egyptaneren de eerste waren die hiermee begonnen. Al jaren en jaren gebruikten ze namelijk Henna om hun nagels (en vingers) te versieren om zo mooi mogelijk Als je op internet opzoekt over de geschiedenis van nail art beweert de een dat het de Egyptenaren waren die hiermee begonnen, maar de ander weer de Indiase vrouwen. Als je kijkt naar de geschiedenis van Egypte merk je dat zij al ver voorliepen op gebied van vrouwenontwikkelijk. Ze gebruikten al make-up en nog veel meer om hun sexappeal tot uiting te komen, maar ook te laten zien hoe welgesteld ze waren. Hierdoor gaan de meesten ervan uit dat het de Egyptenaren waren die het eerste waren. Al is het ook logisch dat het de Indiase vrouwen waren die als eerste waren. Zij gebruiken tot op de dag van vandaag nog steeds Henna. 
Één ding is in ieder geval duidelijk. Hoe meer Henna je op je lichaam had, hoe meer status en sexappeal je had en hoe beter de kans was op een luxe leven.

3,000 BC
Dat de Henna-trend niet opgehouden is, is wel duidelijk. Tot op de dag van vandaag dragen vele vrouwen dit nog (niet alleen Egyptenaren en Indiase), maar al snel bedachten de Chinezen een soortgelijke manier om status te krijgen, alleen dan netjes verzorgt op je nagels. De rode kleur veranderde toen der tijd nog niet en bevatte en wel hele aparte 'long lasting'-substantie die bestond uit: Arabische Gom (gum), Gelatine, Bijenwas, Vegetarische Kleurstoffen, Eiwitten, Gestampte Orchideeën en Rozenblaadjes. Deze laatste twee ingrediënten zorgden voor het zo rood mogelijke effect op de nagels.
Het aanbrengen van deze 'nagellak' ging niet zo makkelijk, dit kostte soms uren tijd voor de beste pigmentatie en soms moesten de vrouwen 's nachts hun bed uit om dit proces te herhalen. Lijkt me niet zo fijn eerlijk gezegd, wij hebben dus niet zoveel te klagen met onze sneldrogende nagellakjes van tegenwoordig.

600 BC
Het duurde een tijdje voor er een nieuwe ontwikkeling was op gebied van deze prachtige nagelkunst zoals we hem op dit moment kennen. Het waren ook nu weer de Chinezen die een nieuw kunst werk bedachten. Hoe langer en meer bling-bling op je nagels had des te meer aanzien je had en des te meer je werd gerespecteerd. Nu werd wel heel duidelijk dat het er vooral ging om te pronken hoe rijk je was. Doet deze nagelkunst je nu ook niet ergens aan denken? Mij vooral aan dit. Deze nagelkunst is net als Henna nog lang niet uit de mode geraakt zo te zien!

0-1800 AD
En toen hoorde je jarenlang niks meer van deze prachtige kunstwerken op je nagels en vingers. De tijd leek stil te staan op gebied van nagelkunst en dat was het eigenlijk ook. Er gebeurde in deze periode zoveel om over na te denken, aan de nagels werd minder aandacht besteed. Het waren nu niet de Chinezen, Indiase, of Egyptenaren die iets nieuws bedachten op nagelgebied. Nee het waren wij, de Europese vrouwen die tijdens de Renaissance hun nagels toch wel weer interessant vonden om er meer mee te doen. Tijdens de 15e werd de nagelkunst bedacht zoals wij het eigenlijk nu kennen. Wat een groot verschil, vinden jullie het ook niet? De nail art werd gemaakt met Henna op witte nagels en zo was de eerste nail art geboren.

1800-1900
Tijdens de Victoriaanse tijd was een verzorgde manicure niet alleen erg mooi maar ook een noodzaak. Hiermee straalde je hygiëne, verzorging en vrouwelijkheid uit. Ook nu waren de nagels weer belangrijk om ze verzorgd te hebben voor het laten zien van je status. Het enige verschil? In deze tijd werd de eerste nagelverzorging bedacht om uitdroging van je nagelriemen te voorkopen. Of wel, de nagelriemolie!

1920's 
Vanaf de 20e eeuw ging het pas echt hard op gebied van nail art ontwikkeling. Een trend die toen vrij bekend was geworden en tot op de dag van vandaag nog steeds immens populair is de 'Half Moon'-manicure waarbij je een half maantje creeërt op de plek van je maantje (zie de anatomie van de nagel voor meer informatie hierover). 

1930's
Het was pas in 1930 toen de Fransen het eerste merk kennen dat zelfs nu nog in de winkels te koop is. Kunnen jullie het al raden? Nee? Ik heb het natuurlijk over Revlon! Het was de Franse damen Michelle Menard die met de nagellak kwam zoals wij het nu kennen. Ze raakte geobsedeerd en gefascineerd door de prachtige glanzende kleuren van autolak en bedacht zich dat zij zoiets ook wel kun bedenken (ahh, vandaar die chemische geuren in nagellak.). Ze was al bekend make-up artieste en samen met twee andere mannen de Revons broers en Chemicus Charles Lachman werd Revlon pas echt een feit. Waar zou ik zijn geweest zonder deze vrouw? Haha. Vrouwen waren enthousiast over dit product, vooral doordat het ook in allerlei kleuren te koop was en nagellak werd weer voor vele vrouwen een echte must.

1930-1950's
In 1934 was het een tandarts genaamd Maxwell Lappe die de eerste kunstnagels bedacht voor klanten die op nagels beet. Het was ook eigenlijk pas per ongeluk toen de tandarts Frederick Slack één van de nagels van zijn cliënt was gebroken een poging deed om deze te repareren. Dit deed hij met acryl en zo werden de eerste acrylnagels geboren. Waar toeval wel niet tot kan leiden.

1960's
De trend van de nagelkunst leek even wat rustig te zijn door de neutrale kleuren die in de jaren 60 veel gedragen werden door celebritie en als een bekend iemand dit eenmaal draagt, wil iedereen dit wel.


1970's 
Als je dacht dat de French Manicure pas sinds deze eeuw populair is, dan vergis je je flink. Het was de Amerikaan Jeff Pink (wat een toepasselijke achternaam) die in 1976 deze trend ontwierp. In de jaren 70 waren lange nagels ontzettend populair. Hoe langer hoe mooier en door het witte randje op je nagels krijg je een nog langerlijkend- effect op je nagels. Ook deze trend wordt nog vaak gedragen.

1980's
Niet alleen was het een trend om je nagels zo lang mogelijk te hebben, nee het was ook een enorme trend om zo opvallend mogelijk erbij te lopen. Felle kleuren werden steeds hipper en je zag werkelijk alles. Van neongeel tot felroze tot lichtgevend oranje. 

1990's
Net als in de jaren 70 was het allemaal weer even wat eenvoudiger. Dit keer niet neutrale kleuren die helemaal in waren, maar vooral basiskleuren zoals rood, wit en zwart. Ook werden zwarte nagels ingekleurd met witte markeerstiften om toch creatief en demonstratief over te komen. Heel apart!

2000's
De laatste 14 jaar heeft nail art niet stil gestaan. Sterker nog, de nagels hebben nog nooit zoveel aandacht gekregen als nu. Van mooie eenvoudige gekleurde nagels, tot prachtige kunstwerken met allerlei steentjes erop geplakt. Niets is meer onmogelijk en niets is meer te gek. Je ontkomt er bijna niet meer aan als je op tv kijkt of in een winkel loopt. Overal is nagellak te koop en met ieder merk kan je prachtige kunstwerken creeëren. 

Samenvatting
De afgelopen 7000 jaar is er veel gebeurd op gebied van nail art. In het begin was een tijdje rustig en was het vooral een teken van status een sexappeal. Pas later, rond de 19e eeuw werd het gezien als verzorging en uitstraling voor hygiëne. In de laatste jaren is het pas ontwikkeld zoals wij het nu kennen en straalt het vooral creativiteit uit.


Wat is Nail Art?
Nu we we weten hoe de geschiedenis is ontstaan van Nail Art, is het makkelijker om een antwoord te kunnen geven op wat Nail Art is. Voordat ik dit ga doen heb ik eerst nog op internet de definitie gezocht van nail art. In de woordenboeken staat geen officiële definitie, maar op de Engelse Wikipedia pagina staat het volgende: 

Nail art is a creative activity that draws pictures or designs fingernails. It a type of art. These days fingernails and toenails are seen by some as important points of beauty.
Also, it is a type of fashion activity, related to manicuring. There are commercial shops ('nail bars') where nails are worked on to make them attractive. The main product is acrylic nails with ready-made designs which can be stuck on top of natural nails.

Met deze definitie en de geschiedenis van nail art kunnen we dus antwoord geven op de vraag 'Wat is Nail Art? 
Nail Art, ook wel bekend als nagelkunst, is een creatieve manier om de mooiste creaties te maken op je nagels of je vingers. Het kan worden gezien als een manier om status te laten zien of je sexappeal te tonen. Het maakt in principe niet uit wat je op je nagels of vingers doet. Dit kan nagellak zijn, acryl, gel maar ook henna. Dit allemaal wordt gezien als nail art op je nagels. 
De nail art heeft een lange periode nodig gehad om ontwikkeld te zijn zoals wij dit kennen, maar je kan nu daadwerkelijk alle kanten ermee op.


2) Bron: Afbeelding
4) Bron: Quote
Dat was mijn allereerste artikel van 'The Nail Art Manual' ik hoop dat jullie dit een leuk en interessant artikel vonden. Laat me weten of jullie nog tips voor de volgende keer hebben. 
Uiteraard heb ik wel wat bronnen moeten moeten gebruiken voor dit artikel, dus deze heb ik erbij vermeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten