zaterdag 26 april 2014

The Nail Art Manual: -Inleiding- De Anatomie Van De Nagel

Ik heb besloten om ieder artikel van The Nail Art Manual ééns in de drie weken op zaterdag te plaatsen. Op deze manier is het wel leuk om een beetje afwisseling te hebben op de zaterdag. De vorige keer konden jullie alles lezen over wat nail art precies is en de geschiedenis hiervan. Iets wat verder nog heel belangrijk is om Nail Art op zijn best te doen is het begrijpen van de bouw van een nagel. Ofwel, De Anatomie! Vandaag vertel ik jullie daar meer over. 


De Anatomie van de Nagel
Als nagelstyliste, schoonheidsspeciaiste en pedicure, krijg ik regelmatig vragen over alles wat met betrekking heeft tot de anatomie van de nagel. Daarom heb ik besloten alles in één artikel te stoppen zodat al jullie prangende vragen beantwoord kunnen worden in dit artikel. Dus we blijven nog even in de theorielessen zitten en vandaag ga ik in op de anatomie van de nagel. De anatomie van de nagel houdt vooral in over de opbouw en samenstelling van de nagel. Alle essentiële dingen die je over nagels moet weten als nagelstyliste, of gewoon als iemand die graag nail art doet! Weet jij bijvoorbeeld wat je nageluiteinde precies is? Of het Halve Maandje waar iedereen het over heeft? Vandaag kom jij dat allemaal te weten.

Wat is een nagel?
Oké, deze vraag klinkt wellicht een beetje gek. Ten slotte weet iedereen wel wat een nagel is, maar wat zou de Dikke Van Dale nu precies zeggen over de definitie van de nagel.

na·gel (de; m; meervoud: nagels, nagelen) 
1hoornachtige bedekking op het voorste deel van een vinger of teen 
2spijker 
3kruidnagel

Oké, hier schieten we ook niet heel veel mee op. We kunnen uiteraard nummer 2 en 3 uitsluiten voor de definitie van de soort nagel die ik bedoel. Echter kan ik het me ook goed voorstellen dat het antwoord van nummer 1 niet veel opschiet. Dat vereist dus meer uitleg. Laten we beginnen met de bouw van de nagel.

De bouw van de nagel
Alhoewel de samenstelling van de nagel erg lijkt op die van de huid en haar (het bevat namelijk onder andere Keratine en eiwitten), is de opbouw net even iets anders. Hieronder heb ik een afbeelding voor jullie om de meest belangrijke onderdelen van een nagel uit te leggen.
1) Nageluiteinde/rand, ook wel 'wit/witte randje vd nagel': Dit is denk ik wel het meest bekende onderdeel van de nagel. De French Manicure is hierdoor geïnspireerd en eigenlijk is het niets meer dan enkel het uiteinde van de nagel dat niet meer aan de huid vastzit. Hierdoor komt er zuurstof onder en wordt het wit. Heeft vooral een cosmetische en beschermende functie (van de zenuwuiteinde).

2) 'Smiley-randje': Er is hier niet echt een officiële benaming voor, maar het wordt ook wel het Smiley-randje genoemd. Voornamelijk omdat dit het randje is dat aangeeft in welke vorm jij je French Manicure het mooiste kunt doen.

3) Nagelwal: zorgt voor de overgang van de huid naar de nagel. Hier kunnen snel en veel irritaties/ontstekingen onstaan.

4) Nagelplaat: Dit is de verdere verhoorning (bovenste laag) van de huid. Het is wat steviger dan de huid zelf en samen met de nageluiteinde maakt dit een nagel. Een nagelplaat heeft als voornaamste functie het beschermen van de zenuwuiteinde in de vingertoppen. Zo voorkom je verlies van gevoel in de vingertoppen (of in de tenen uiteraard).

5) Lunula, ook wel 'Halve Maantje': De Lunula is niet bij iedereen zichtbaar, maar bij de meeste mensen zie je een witte waas in de vorm van een 'half maantje' vandaar dus die naam. De Lunula heeft een witte waas door aanmaak van levende cellen uit de matrix. Deze zorgen voor groei van de nagel.

6) Nagelriem, ook wel Eponychum: Deze heeft vooral als functie voor de zuurstoftoevoer van de nagels zodat de cellen kunnen groeien. Ook zorgen ze er voor dat eventuele schimmels, bacteriën en virussen buiten gehouden worden. Daarnaast hebben ze vooral een verzorgende functie.

7) Kootje: Hoort niet echt bij de nagel, maar zorgt er wel voor dat de voorste delen van de vingers kunnen bewegen en dus ook de nagels.

8) Nagelplaat: Zie nr 3.

9) Nagelbed: Dit is de directe huid onder de nagelplaat. Hier bevinden zich een aantal zenuwen, zoals voor warmte en gevoel.

10) Lanula: Zie nr 4.

11) De Matrix: Vrij belangrijk voor de groei van de nagel. Hierin wordt Keratine geproduceerd dat de groei van de nagels stimuleert. Afhankelijk van de hoeveelheid Keratine in de nagels krijg je stevige of juist hele brose nagels. 

Het begrip 'Nagel' is dus een vrij groot begrip. Het is niet zomaar iets dat aan het uiteinde van je vingertoppen zit. Nee een nagel heeft verschillende samenstellingen en functie. De voornaamste functie is het beschermen van zenuwuiteinden en voor verschillende cosmetica doeleinden. Nagels die we niet meer kunnen laten voor wat het is. Een nagel zegt ten slotte veel over hoe jij als persoon in elkaar zit.

1) Bron: Van Dale

Voor de anatomie van de nagels is dit het meest belangrijke dat je moet weten. De bouw van de nagels van de tenen is uiteraard hetzelfde. Dus voortaan als je je nog afvraagt hoe een bepaalt onderdeel van de nagel heet en welke functie dit heeft, dan lees je dit artikel nog eens terug en heb jij je antwoord op je vraag.

2 opmerkingen:

  1. erg interessant om te lezen :D dat van dat halve maantje wist ik helemaal niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk om te weten. Ik leer dit nu ook bij mijn allround nagelstyliste opleiding. Erg interessant. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen